29-04-10

Strippenweekend

Urbainstrip2Dat was dus tijdens het Strippenweekend van 10 en 11 april (uiteraard wilden we ‘m showen!). De Urbain had echter wat startproblemen, maar Albert wist daar wel raad mee!

 

CIMG3035

Alle aanwezige Strippers kregen tijdens het gezamenlijke etentje bij Mas Derek de speciaal voor de Strippers ontworpen en gemaakte (tijdloze!) verjaardagskalender, met foto’s van de Strippen en alle verjaardagen van de Strippers er op. Dat die nog maar vele jaren gebruikt mag worden!

07:36 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roedelmethode jubileum |  Facebook |

Seminar Animal Event… De Roedel On Tour!

Het seminarcontroverses binnen de kynologie, dat Debbie Rijnders organiseerde tijdens het Animal Event, zou plaatsvinden op 17 april.

 

In de week tussen de Strip en Animal Event wist onze garagist Didier De Urbain-startproblemen op te lossen. Albert bleef in elk geval in de buurt, just in case…! (dank je wel Albert!)

 

Dankzij een tip van (alweer) Albert vonden we een minicamping via http://www.kamperen-bij-de-boer.com/. Op Het Achterste Loo bij Jeanne en Bart Ketelaars waren wij – uitzonderlijk - welkom met alle honden!

 

CIMG3046Op 16 april ‘propten’ wij alle zeven honden voor de allereerste keer in De Urbain. Dat gaf natuurlijk de nodige stress, zowel voor baas als hond. Vooral het gepiel om de O’s in de benches te krijgen… dat gaat nog wat oefening vergen! Maar al met al was het een goede Try Out, mede dankzij het goede weer en de hartelijke gastvrijheid van Jeanne en Bart!

(NB Hilvarenbeek is één grote verkeersdrempel! En die arme stressy O’s maar hupsen in hun benches!) Enne…  leve de GPS! 

Aangekomen op het Animal Event op 17 april werden we naar een parkeerplaats gedirigeerd. De Urbain stond gelukkig onder de bomen op een rustige plaats. Nadat we de ramen hadden afgesloten met de isolerende (rol)gordijnen, de dakluiken/raampjes geopend en papieren met ‘bellen in geval van nood’ papier achter de ruit en onder de ruitenwissers waren geplaatst vertrokken we richting seminarruimte. 

sprekers%20seminarsprekers seminar

Het was een druk bezocht seminar en Arjen was zo’n beetje als laatste spreker aan de beurt.

 

Blijkbaar bracht hij (voor niet Roedelaars) een totaal nieuw gezichtspunt te berde met zijn onderwerp; is het wel waar, dat een hond die niet kijkt echt en absoluut geen aandacht heeft?

Het seminar verliep in een zeer prettige sfeer en is zeker voor herhaling vatbaar.

Bovendien is het leuk, om met de clinicgevers, sprekers en anderen gedachten uit te kunnen wisselen. Eigenlijk heeft Debbie hiermee een prachtige voorzet gegeven voor het Studieweekend in september!

 

Roedelaars waren er trouwens ook: Catholijn, Ineke en Albert, Inge en Leon.

Verder zijn we ook Bianca,Manou en Charlotte als ook Judith, Letty, Miranda, Leo, Marcella en Marco (en anderen) nog tegengekomen. Leuk ze allemaal even te zien en te spreken!

 

Teruggekomen bij De Urbain bleek deze gelukkig keurig koel te zijn en de honden keurig rustig. Om een uur of vijf waren we terug op de camping en konden we ons stel van water en eten voorzien en zelf even relaxen. Het was een goed plan, dat we hadden besloten pas op zondag richting huis te rijden! Klik HIER voor meer foto´s van onze korte ´vakantie´…

 

07:33 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (1) | Tags: seminar kynologie roedelmethode |  Facebook |

Masterclass Hondse Wolfse Dagen

Een week na de Try Out in Hilvarenbeek, vertrokken we opnieuw met De Urbain. Dit keer hoefden we slechts een klein uurtje te reizen: naar Bilstain voor de Masterclass. Ook nu wilden we al op vrijdag weg, om wat geruster en relaxter aan het weekend te kunnen beginnen.

 CIMG3238De Masterclass was erg vol geboekt en dankzij de gemotiveerde en enthousiaste deelnemers was er een uitstekende sfeer.

Zaterdag beet Peter de spits af met de vele filmpjes, met gesproken commentaar en uitleg van Peter.

Arjen nam de zondag voor zijn rekening, waarbij dieper werd ingegaan op de ontwikkeling van sociaal gedrag bij de verschillende canidae.

Eind van de dag vertrok iedereen voldaan en moe naar huis, ook wij.

Rond 19.30, na het lopen, eten en drinken zaten wij aan een buitenborrel met zeven uitgetelde en gevloerde honden om ons heen…,

Foto´s – vooral van beestenboel en Urbain, weinig van de MasterclassJ- vind je HIER.

07:17 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hond wolf roedelmethode |  Facebook |

05-03-10

Strip 1, 16 en 17 januari 2010 (facultatief)

 Voor een aantal Strippers was de periode tussen de laatste Strip in 2009 en de Strip in april 2010 echt te lang. Dus hebben we voor hen deze extra Strip in januari ingepland.CIMG2598In verband met de sneeuw en de te verwachten skidrukte op de Baraque de Fraiture kwam het groepje Strippers (een kleiner groepje dan tijdens andere Strippen) naar De Roedel om de vernieuwde gîte in te wijden. Dat was wat passen en meten, veel ruimte, maar ons kent ons en de Stripper hebben duidelijk genoeg aanpassing en inschikkingsvermogen! De sfeer in de in warme gîte was dan ook uitstekend, ook tijdens de echt wel noodzakelijke warme hap tussendoor (met dank aan cateringassistent Albert). 

Dit weekend was er geen theoretisch deel, maar zou er vooral veel ‘veldwerk’ gedaan worden. Praktisch hield dit in: twee dagen fiks aan de gang met het basiswerk, zonder nieuwe dingen aan te leren. 

CIMG2685Dit pakte toch wat anders uit! Op zaterdag werd al snel duidelijk, dat het basiswerk weliswaar belangrijk was, maar dat het ‘ongehoorzame’ en ‘ondeugende’ gedrag van de meeste honden heel erg was gericht op elk detail in de lichaamstaal van de baas!

Nu kan een hond dit doen vanuit een positieve motivatie (checkend/controlerend) of een negatieve motivatie (uitdagend). Omdat er bij veruit de meeste honden sprake was van de positieve motivatie, was het zaak om die aandacht van de honden voor al die details om te zetten in positieve werklust!

Dit sloot keurig aan bij de theorie en de praktijk van Strip 3 in 2009; opnieuw een stap verder in sociale fase 3

 Hierbij worden de check en controlemomenten voor de hond juist de check en controlemomenten voor de baas! Als de hond zo goed op het lichaam van de baas let, is dat prima bruikbaar. Je lijf heb je altijd bij je en leent zich uitstekend voor ‘behendigheid’; een nauw contact – letterlijk en figuurlijk – tussen baas en hond.

Hoog’ en ‘breed’ zijn voor de baas erg goede buikspieroefeningen! Maar ook ‘door’ en ‘paaltjes’ zijn voor de baas best inspannend in het begin. Foto’s van zaterdag kun je in het Roedelabum vinden..En eindelijk hier ook weer een stukje film: de eerste pogingen behendigheidsbaas/baan op zaterdag.

 CIMG2632’s Avonds zijn we met de hele groep gaan happen bij Mas Derek, lekker en erg gezellig! Er kwamen elf stemmen pro Derek (inmiddels zijn dat er al achttien) en slechts een contra, da’s dus voor contra een typisch geval van jammer, want het is zeker voor herhaling vatbaar!

Aan het eind een verrassing: nog meer sneeuw! Maar gelukkig is iedereen ongedeerd ‘thuis’ gekomen… 

Zondag 17 januari

Na de koffie en even doorpraten zijn we eerst begonnen met het noodzakelijke basiswerk. Ook nu weer op de Chemin, want de groeve was al weken niet begaanbaar door de sneeuw.

CIMG2737Na de lunch togen we in optocht richting Salm, voor een stukje ‘behendigheidsbaas’ in de praktijk. Een hond zal nooit nalaten om gebruik te maken van zijn omgeving, maar dat kan de baas natuurlijk ook! Zigzaggend naar boven via de treden (‘dwingende’ omgeving) valt niet mee voor de meeste honden.Verder stond er een mooi parcours: via de muur naar beneden (of omhoog), bomen die de richting aangeven, banken en muurtjes die prima te gebruiken zijn. Zowel de bazen als de honden waren intensief bezig! Foto’s van zondag vind je ook in het Roedelalbum.

 ‘Behendigheidsbaas’ in Salmchateau

  Een ding was dit weekend duidelijk; als instructeur moet je diverse verschillende scenario paraat hebben voor een les! Op die manier kun je direct je lesopzet aanpassen, als dat nodig blijkt. In dit geval hadden we bazen en honden erg tekort gedaan, door vast te houden aan de oorspronkelijke lesopzet van ‘alleen basiswerk’.

Het heeft wel een nadeel; de mensen voor wie deze extra Strip niet nodig was, zullen we de volgende Strip eerst moeten bijwerken! 

Met dank aan alle aanwezige Strippers voor hun inzet en enthousiasme, de gezelligheid en het gemoedelijk inschikken in de toch best beperkte ruimte van de gîte!

10:46 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hond opvoeden trainen roedel roedelmethode |  Facebook |

24-02-10

Workshoppen… (28.12.2009)

Blafmobiel

Paddy en Chantal (Paddy’s hondenuitlaatservice) kwamen hier een jaar geleden voor een Kennismaking Roedelmethode®. Dit keer kwamen zij samen met drie andere geïnteresseerden: Mascha (3 honden) en DoggyJoy2Linda en Jolanda, die samen DoggyJoy uitlaatservice hebben.

Dankzij de omleidingen bij Luik waren Linda en Jolanda grandioos verkeerd gereden, zodat ze pas veel later hier konden zijn. In de ‘wachttijd’ hadden we wel de gelegenheid om de drie honden van Macha alvast te testen…

 

CIMG2161

 Pas na de lunch en nadat beide verlate dames waren bijgekomen van hun 6 uur (!) durende tocht, konden we echt van start. Aangezien er toch wat dieper op de gedragsleerzaken werd ingegaan en er de nodige vragen waren, kwamen we die dag niet door de hele basisstof heen. Op zondagochtend daarom toch het laatste theoretische gedeelte (zonder te veel tussendoor vragen en sidewalks, hé Paddy!J)

 

paddy-20Dan even ervaren: speuren op neus, zoals honden dat doen. Een hond gebruikt eerst zijn neus, dan pas zijn andere zintuigen. Er was een ui-spoor gemaakt en aan het eind ervan lagen de uien. Dat viel duidelijk niet mee en bovendien was er van een effectieve samenwerking binnen de groep niet bepaald sprake! De dames zochten eerst naar ‘ui-wrijfsporen’ op bomen en gingen pas daarná ruiken! Eerst de ogen, dan pas de neus gebruiken en niet andersom, zoals bij honden (en wolven).

Na een kort intermezzo werd ervoor gekozen eerst de drie honden van Linda en Jolanda te testen, dat is tenslotte voor iedereen leerzaam. .

Opnieuw werd duidelijk, hoe moeilijk het voor ons mensen is om objectief te kijken naar gedrag, in plaats van subjectief te kijken (te interpreteren).

 

Objectief: datgene dat zich buiten ons eigen denken bevindt (zoals het ‘hondse denken’)
Subjectief: datgene dat zich binnen ons eigen denken bevindt (zoals het ‘menselijke denken’!).

 

schuldofangstEen angstige hond of een "schuldige" hond?

Bijvoorbeeld “angst”. Hoe weet je zo zeker dat de hond angstig is? De mens/baas vind dat de hond er angstig uitziet. Maar is de hond nu écht zo bang of… komt hij in aanmerking voor een Oscar nominatie?

Eigenlijk geven alleen de lichaamstemperatuur, de cortisolwaarden en de hartslag van de hond hierover absolute zekerheid, maar dat zijn natuurlijk geen snel uitvoerbare metingen op zo’n ogenblik! Een eenvoudige manier om het vertoonde angstgedrag te checken is, de hond iets lekkers aan te bieden. Neemt de hond dat aan, dan kun je vraagtekens zetten bij het getoonde ‘angst’gedrag!

Probleempje daarbij: er zijn honden, die zó goed in hun angstrol blijven dat ze beslist niets zullen aannemen, zodat deze controle niet helemaal waterdicht is!

 

De invloed van de instructeur…

Het enorme observatie en leervermogen van honden wordt meestal erg onderschat…

In de groep van Paddy waren eigenlijk alle deelnemers ook instructeur en ervaren in het geven van hondentrainingen.

overnemenAllemaal waren zij het er over eens, dat het ‘soms nodig’ is om de hond van zijn baas over te nemen, als manier om de baas iets duidelijk te kunnen maken. Maar… daarbij kun je je afvragen; aan wie gehoorzaamt hond op dat moment eigenlijk? Aan de baas? Aan de instructeur? Of aan beiden?

 

Zoals normaal is binnen de sociale leerprocessen van honden, zullen zij hun communicatie-mogelijkheden en zintuigen richten op diegene, die op dat ogenblik van belang is voor de (groeps) communicatie.

Binnen een training houdt dat in: de honden richten hun observatie en communicatiemogelijkheden op de instructeur want… dát is degene naar wie hun baas luistert!

Honden kunnen feilloos rangorde en afhankelijkheidsrelaties inschatten en zullen hierop ook direct reageren. Het is duidelijk, dat dit gevolgen heeft voor de gehoorzaamheid van de hond naar de baas toe. Als de instructeur zegt ‘laat ze maar zitten’ zullen de meeste honden al gaan zitten, vóór de baas zelf het woord ‘zit’ uit heeft kunnen spreken! Ze luisteren dan dus naar de instructeur, niet naar hun baas…


Die kennis konden we gebruiken om deze ervaren instructeurs duidelijk te maken, hoe groot de invloed van een trainer eigenlijk is. Op dat moment waren zij geen instructeurs, maar de leerlingen. Dit verandert de relatie en de controle over de honden aanzienlijk!

 

België 2390180Tijdens de instructie richten de vijf bazen zich natuurlijk helemaal op de instructeur (Arjen).

De instructeur liep heen en weer voor de groep, maakte direct oogcontact met de bazen en gaf duidelijke, rechtlijnige instructies die door de bazen keurig werden opgevolgd.

Hierdoor waren ogen en aandacht van de bazen helemaal gericht op de instructeur, zij voerden (lichaamstaal) zijn opdrachten uit en volgden de instructeur soms letterlijk.

Vanuit het hondse perspectief gezien: alle communicatie van de bazen was in geur en lichaamscommunicatie gericht op Arjen. En… daardoor gold hetzelfde voor de honden!

Al snel was het moment gekomen, dat invloed van de instructeur op de relatie baas-hond op empirische wijze duidelijk gemaakt kon worden…

Bij de opdracht “en nu gaan we lopen” liepen de vijf bazen met hun hond keurig vooruit.

Maar… niet alleen de bazen met een hond aan lijn, want tegelijkertijd liepen de andere zes honden, die een blijfopdracht hadden gekregen van hun baas, met hen mee!

 

De bazen gingen er gewoontegetrouw van uit, dat deze honden - zoals al jaren gebruikelijk - op hun plaats zouden blijven. Na een 10-tal meter moesten de bazen erop gewezen worden, dat zij werden gestalkt door zes keurig los volgende honden! (helaas, geen camera bij de hand!)

Toen zij omkeken was hun verrassing, verbazing en verbijstering groot; “dat is nog nooit gebeurd! Die blijft al jaren op z’n plek als ik les geef!”

 

eurekaIn één klap werd nu duidelijk, dat een instructeur heel wat invloed heeft op veel details tijdens een les! Daarom is het als instructeur belangrijk om kritisch te blijven: is/was mijn gedrag van invloed op het gedrag van de hond(en)? Hoe/op welke manier? En op welke momenten? Heeft het voor de baas voordeel wanneer ik zijn/haar hond overneem? Op welke manier beïnvloed ik daarmee de relatie tussen de baas en zijn hond? Wat kunnen de nadelen zijn voor de baas? Wat zouden daar de gevolgen van kunnen zijn?

 

Enige terughoudendheid en zelfreflectie als instructeur is zeker op zijn plaats, om de nog groeiende relatie tussen baas en hond zo min mogelijk te beïnvloeden!

Dat is ook precies de reden, dat we in Salm een vragende, lerende en observerende instructie hanteren, in plaats van de gebruikelijke docerende instructie en… de instructeur neemt nooit een hond van zijn baas over. Zo proberen we – voor zover mogelijk – te voorkomen, dat de instructeur de baas-hond relatie beïnvloedt.

.

CIMG2179Zondagmiddag vertrokken de vijf dames in elk geval met een overvol hoofd en heel veel om over na te denken weer richting huis.

Met dank voor jullie enthousiaste inzet, de vele stimulerende vragen en… tot de volgende keer!

12:15 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roedelmethode |  Facebook |

20-11-09

Het "Hanna-groepje"

Het is al weer even geleden, het derde bezoekje van het “Hanna-groepje”, maar we hadden er nog geen (kort) verslagje van geplaatst.04-10-2009 Belgie 1 097

Zowel in mei als in juli waren zij hier, wat beide keren een zeer geslaagd weekend was!

Dit keer wilde het groepje unaniem gewoon praktisch aan de slag. Het bezoek aan de wolven in Bilstain blijft dus blijft staan voor een andere keer. Ook Willemien en Sander waren aanwezig, die voor het “Hanna-groepje” geen onbekenden zijn. Er werd afwisselend apart en samen met de groep gewerkt.

04-10-2009 Belgie 1 166

 

Hier hebben we maar liefst al drie foto's van; Gibbs die synchroniseert met Hanna!(en opnieuw dank aan Tom en Geert voor de vele leuke foto's!)

 Op zondagmiddag een stukje 'werken voor de baas'. Prachtig om te zien hoe de honden het spel met de baas spelen en daar hebben we wel een filmpje van:

Een hond kan zijn werklust (sociale fase 3) heel goed gebruiken om zijn relatie met de baas ‘te testen’. Hij kan dat doen door juist niet te werken (hij doet het niet), of het wel te doen óf er ‘een potje van maken’ (hij kan écht niks vinden). Hij kan louter voor eigen genoegen werken (niet voor de baas) óf hij kan het echt samen en met baas doen.

 

 

 

Het was opnieuw een TOP weekend!

12:30 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-09-09

Masterclass Hondse en Wolfse Dagen

hondse-wolfseokt09 

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij voor deze tweedaagse Masterclass, die op 10 en 11 oktober 2009 in Bilstain wordt gegeven. Wees snel, misschien ben jij er dan ook nog bij!

http://www.wolf-center.eu/nl/agenda

17:35 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Strip 3 2009

IMG_0861De groep was wat kleiner dan anders. Tevoren was al bekend dat het baasje van Donna op vakantie ‘moest’ en de baas van Corretje was verhinderd. Helaas kwam er kort tevoren ook afmeldingbericht van de bazen van Zara, vanwege ernstige gezondheidredenen.

 

 

Zaterdag begonnen we dus met een groepje van tien honden. Eigenlijk negen honden… en Bars.

CIMG2061Bars de Briard is al op leeftijd en door rare plekken en bulten op zijn lijf, die vrij plotseling verschenen waren – kon hij niet alle dingen meedoen. Helaas is intussen gebleken dat hij ook kwaadaardige (niet operabele) tumoren heeft. We wensen Ineke en Albert sterkte, want zij moeten gaan bepalen wanneer de grens voor Bars is bereikt en het moment is gekomen dat ze hem moeten laten gaan.

Bars vond het hoe dan ook geweldig om erbij te zijn en had duidelij lol in de dingen die hij nog wel kon doen!

 

‘het veldwerk’ op zaterdag:

Het thema voor deze Strip: hoe herken je de motivatie van de hond en hoe kun je zien of je mentale overwicht over de hond toeneemt (zie verder: theorie Strip 3).

Daarbij hoort onder andere het werken op afstand, los van de lijn en zonder direct SDC10416contact met de baas.

 

Daarom werd nu ook een aanvang gemaakt met het werken op de downfluit. Eerst moesten de honden SDC10422

natuurlijk de betekenis leren van de verschillende fluitsignalen door baas; voor het zitten, af, staan, vooruit, hier, links en rechts.

Het is altijd verbijsterend om te merken, hoe snel de honden die verschillende signalen doorhebben en kennen!

 

‘het veldwerk’ op zondag:

Natuurlijk werd het gebruik van de downfluit verder geoefend. Er is vanalles gedaan, waarbij de baas ‘fysiek uitgeschakeld’ was en de hond slechts op stem opdrachten en aanwijzingen krijgt, zoals de honden los en op afstand – al dan niet op fluitsignaal – appeloefeningen laten uitvoeren, opdrachten geven met de rug naar de hond SDC10413(en luisteren naar wat de anderen aan de baas ‘verraden’ over wat de hond doet, zodat de baas daar verbaal op kan reageren), het betasten en markeren van andermans hond, op verzoek van die baas.

 090919+IW_43Inge betast en markeert Kyra, op verzoek van Kyra's baas...

 

 

 

 

 

 

 

 

SDC10390

Terwijl je op de grond ligt de hond bij je roepen, zonder overeind te komen of naar hem te kijken en het spelen vanuit liggen

 

Al met al: er is een heleboel gedaan en… een heleboel vooruitgang bij alle honden, waardoor al deze dingen uitvoerbaar waren!

 

 

090920+IW_110Op het laatst nog even – speciaal voor Bars – zijn favoriete spelletje (Anne Marieke Koekoek) ter afsluiting van deze derde Strip…

 

Aangezien alle ‘Strippers’ verder willen strippen in 2010, zullen we data hiervoor zo snel mogelijk op een rijtje zien te krijgen.

17:25 Gepost door Arjen en Francien in Verslagjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |