01-03-14

De Roedel on Tour!

Door Letty van der Geest, Dogtime in SerieusDogsMagazine

 Vanaf de eerste dag van de puppycursus was ik op het veld van de hondenschool te vinden. De hond was er nog niet eens. Alle lessen, cursussen, workshops, lezingen heb ik gevolgd. Boeken gelezen, afijn, je snapt het. Onze witte herder Lumi was er de oorzaak van dat ik dvd's over hondenopvoeding ben gaan maken, ik groef me helemaal in.

1020.jpgToch ging onze Witte vervelend doen. Uitvallen (zo op het oog zonder reden) en erg de tijd nemen om naar ons te luisteren, bijvoorbeeld. Ze verlegde onze grenzen met piepkleine stapjes.

 Hulp gevraagd, tot aan gedragsdeskundige aan toe. Handvatten gekregen en maniertjes aangeleerd om haar op andere gedachten te brengen en nieuw gedrag in te laten slijten. Maar tegelijkertijd werd ik alsmaar onzekerder. M'n zakken puilden uit van de koek en de hitte sloeg me uit als ik de clicker niet bij me had. Het vertrouwen was ver te zoeken. Verder zoeken dus!

  'Heb je ooit wel ns n moederhond gezien met een buideltje met koekjes op haar rug'? las ik op de site van De Roedelmethode. Nee, duh! Maar toch... las ik verder. Het kwam mij voor dat het daar in de Ardennen niet ging om 'hoe train ik mijn hond' maar juist om datgene dat ik miste. Vertrouwen over en weer en een soort ontspanning. We gingen.”  Lees ook verder! 

17-02-14

De Roedelmethode

hééééééél in het kort…

letty.jpgdoor Letty van der geest, Dogtime

“De Roedelmethode laat zich lastig uitleggen. Het is echt iets dat je moet ervaren, dan worden veel dingen meteen duidelijk. In mei gaat De Roedel On Tour en komt de berg naar Mohammed en hoeven wij dus eens niet naar de Ardennen! Dus omdat ik al jaren regelmatig bij hen ‘aan het infuus ga’ om mij te laven aan hun kennis en te genieten van mijn hond,  ga ik het toch op zijn Jips en Jannekes proberen. Komt en geniet!”

Lees vooral verder!

10:48 Gepost door Arjen en Francien in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roedelmethode hondengedrag workshops |  Facebook |

15-02-14

De Roedel On Tour

letty2.jpgDoor Letty van der Geest, Dogtime

Dogtime klanten hebben voorrang, als je vóór 18 februari reserveert!

 

“Al jaren gaan we er heen om af en toe bij te tanken. Misschien ben je m’n site al stukjes en op het Dogtime Televisiekanaal al Roedelfilmpjes tegengekomen? Ik heb al ik niet weet hoeveel mensen naar de Ardennen gestuurd om hen te laten ervaren hoe het is als je door de ogen van Arjen van Alphen en Francien Koeman leert naar je hond te kijken.  Hoe het voelt om op een ander niveau contact te maken. Te zien hoe je hond met jou praat en hoe jij adequaat antwoord kunt geven. Hoe je samen leert werken, in harmonie, zonder koekjesbeloning maar via het principe van ‘sociaal leren’. Een methode tot stand gekomen door jarenlang wetenschappelijk onderzoek, gecombineerd met ongelooflijk veel praktijkervaring…”

Lees meer!

 

Kijk vooral rond op de Dogtimewebsite, boordevol leuke honden dvd’s!

 

Als klant van Dogtime kun je je dan direct abonneren op Letty’s gezellige nieuwsbrief. http://dogtime.nl/abonneer/

 

11-01-14

Over de Roedelmethode®

De meeste methoden voor het opvoeden en trainen zijn gebaseerd op het aanleren van gedrag. Gewenst gedrag wordt hierbij door de baas beloond. Gedrag wordt geconditioneerd door positieve bekrachtigingen.

2.0008.jpgHierbij is vergeten, wat de gedragspsycholoog B.F. Skinner, de grondlegger van het conditioneringsleren, nooit vergat: ‘alleen gedrag dat al aanwezig is, kun je conditioneren’.

Bij De Roedelmethode® is juist het ‘al aanwezig gedrag’ het uitgangspunt. Waar komt dat ‘al aanwezige gedrag’ vandaan? Op welke manier heeft een hond dat gedrag geleerd? En vooral; welke betekenis heeft dat voor een hond? 
 

Lees verder…

16:07 Gepost door Arjen en Francien in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rodelmethode hondengedrag sociaal leren |  Facebook |

04-01-14

Individuele begeleiding op maat!

Hulp welkom bij de opvoeding van je hond? Verenig het nuttige met het aangename en 'take a break' in de Ardennen!

CIMG6032.JPG In Salmchateau wordt gewerkt in dagdelen. Zo wordt de tijd die je hier bent optimaal benut en hoef je niet wekelijks op pad voor een uurtje training. We leren je in één – of meer – dagdeel (dagdelen) de details in het gedrag van je hond te zien, te (h)erkennen en hierop te reageren. Op die manier heb je voldoende mogelijkheden om een week of zes zelf thuis aan de slag te kunnen.

  Iedere hond is anders, iedere baas is anders en iedere combinatie baas/hond is anders. Natuurlijk is het ons streven, om het leerproces voor baas en hond zo effectief mogelijk laten verlopen en een begeleidingsprogamma is dan ook voor iedereen anders!
EsenFlow.jpg
Per dag heb je zo’n 4.5 uur intensieve individuele begeleiding, dus veel persoonlijke aandacht voor jou en je hond(en).
Natuurlijk moet je thuis zelf in staat zijn om met je hond verder te werken. Er wordt dan ook voldoende tijd en ruimte gemaakt voor toetsing en zelfwerkzaamheid van de baas, waarbij de instructeur observeert zonder te reageren.

Voor vertrek wordt het geheel met je doorgesproken en krijg je je persoonlijke programma voor (meestal) zes weken mee naar huis. 

Het is de bedoeling, dat je binnen korte tijd het gedrag van je eigen hond leert herkennen en in staat bent hier zelf de juiste (lichamelijke) antwoorden op te geven. Veel honden luisteren naar de instructeur (jij doet dat tenslotte ook!). Wanneer de instructeur ‘zit’ zegt, gaan ze direct zitten, al vóór jij die opdracht zelf hebt kunnen gegeven!  

CIMG6016.JPGDaarom is de instructie die je krijgt een vragende, lerende en observerende instructie. Op die manier zul je je eigen inzicht steeds meer kunnen vergroten. Uiteraard zal de instructeur nooit je hond van je overnemen!
Zijn er als je weer thuis bent vragen of problemen, dan kun je hiervoor gebruik maken van de telefonische spreekuren.

 Om een afspraak te maken voor individuele begeleiding kun je beschikbare vrij data hier vinden. Meer weten over Hoe en Wat, klik hier.

11:16 Gepost door Arjen en Francien in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: begeleiding gedragprobleem honden |  Facebook |

02-01-14

Hersenwerk

 agenda.jpg… voor Honden’bazen’!

 De agenda voor 2014 staat op de website, met heel veel hersenwerk… voor hondenbazen!

 Hersenwerk, waarbij  zowel de gevorderde als beginnende hondenbaas verbijsterd zal zijn over de ongekende capaciteiten van honden.

 Verras jezelf en doe nieuwe, nog niet algemeen bekende kennis op, die je relatie met je honden absoluut zal verrijken!

 Doe je hond een lol en schrijf je snel in voor één van de workshops of voor de zeer speciale 'Speciale Leergang'! 

12:54 Gepost door Arjen en Francien in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: workshop sociaal leren sociaal gedrag honden |  Facebook |

30-12-13

Voor iedereen...

 

kaart2014.5.jpg


... alvast de allerbeste wensen voor 2014!


Maak er vooral een gezellige en diervriendelijke jaarwisseling van!


Tot volgend jaar!


 

18:16 Gepost door Arjen en Francien in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roedelmethode hondengedrag sociaal |  Facebook |

20-12-13

…om verlegen van te worden!

Aylah.jpg

 Dit soort berichten zijn toch geweldig om te mogen ontvangen! Ga er gerust even voor zitten...

"Het neusje van de Salm

 Met de komst van een nieuwe Duitse Herderteef Aylah van 7 maanden haalde ik al onze hondenopvoedboeken uit de kast, dat zijn er minstens 15, variërend van Cesar tot Turid Rugaas, Bruce Fogle, Arvid van Putten tot Suzanne Clothier en Ted Kerasote, en ga nog maar even door.

 Met onze vorige teef hadden wij, achteraf denk ik meer door geluk dan wijsheid, geen echt grote problemen gehad. Maar Aylah is sterk en slim, en ik wist dat een goede opvoeding noodzakelijk zou zijn.

 Ik probeerde een hondenschool te vinden waar ik met haar zou kunnen trainen, maar ik vond er geen waar ik mee klikte. Ik informeerde bij mijn vorige hondentrainster die heel kleinschalig werkte maar geen honden meer traint, of zij een school kon aanraden: “Ik weet er geen” zei ze “Het spijt me, maar ik ken geen goede hondenscholen”. Dat bevestigde mijn eigen bevindingen. Wat nu?

 arpeet.jpgTijdens mijn wandelingen met Aylah vroeg ik me af waarom er eigenlijk geen hondenriem bestond die ik om mijn middel zou kunnen gespen zodat ik mijn handen vrij zou hebben. Toch maar even gegoogled en tot mijn grote geluk kwam ik terecht bij de HFB, en toen bij de Roedelmethode. Meteen de boeken besteld, en de reis begon.  

Dit is geen ‘met grote stappen snel thuis’ methode, dat was meteen duidelijk. Samen met mijn man een start gemaakt om de boeken te bestuderen en de dominantie regels toe te passen (en voor wie dit leest en allergisch is voor het woord ‘dominantie’ tel tot 10, en neem dan kennis van de definitie van dominantie die de auteurs geven: De behoefte om samenwerking tot stand te brengen) 

 

Aylah reageerde ‘volgens het boekje’ met stevige onderhandelingen.

roedelmethode hondengedrag geur en lichaamstaal“Wij moeten naar de Ardennen met Aylah”, zeiden we nadat we een paar hoofdstukken hadden gelezen, en we boekten een weekend bij Arjen en Francien. Inmiddels zijn we weer thuis uit Salm en weten dat dit een heel goed besluit is geweest.

  Het effect van de dagen met Arjen op ons en op Aylah is groot. De praktische wetenschapper Arjen van Alphen introduceerde ons in de wereld van de Neus, van feromonen en van de hersenen, van wolven en apen, en leerde ons zien wat een ongelooflijk intelligente dieren honden (en onze hond) zijn (en is).  Hij liet ons, onder zijn veelziende ogen, heel ontspannen, een begin maken met de opvoeding van Aylah volgens de Roedelmethode.

 Geen enkele keer zei hij iets in de trend van “laat  mij dat maar even opknappen” om vervolgens de sier te maken met zichzelf door een kunstje uit te halen met onze hond. Integendeel, als Aylah iets deed wat liet zien dat de Roedelmethode Vakantie Belgie 2010 110.jpgecht werkt, verkneukelde hij zich en zei “wat zijn honden toch leuk en slim”.  

Een mens die na een leven lang met honden gewerkt te hebben nog zoveel houdt van het dier Hond, niet op een sentimentele manier, maar een op heel veel onderzoek en eindeloos observeren gebaseerd diep respect voor de intelligentie en het leervermogen van de hond, is uitzonderlijk: het neusje van de zalm op het gebied van hondenkennis en opvoedkunde.


Dat hij deze kennis toegankelijk en overdrachtelijk heeft gemaakt in de Roedelmethode is voor hondenliefhebbers van onschatbare waarde. Wij troffen in Arjen en zijn vrouw Francien een enorme deskundigheid, veel humor en de bescheidenheid die juist samengaat met echt meesterschap.


Mocht je in de gelegenheid zijn om een dagdeel of twee bij Arjen te leren opvoeden, of je nu een hond hebt met 'problemen' of een jonge hond hebt waar je een werkelijke relatie mee wilt opbouwen, twijfel dan niet en ga naar de Ardennen. Er zal een wereld voor je open gaan!"


Dank je wel voor deze geweldige complimenten en... tot de volgende keer!.