05-09-09

Dog Cognition

Tibor vertrok eind augustus naar Vancouver voor de presentatie van ons laatste artikel:

Improving Interobserver Reliability by Artificial Intelligence Techniques in Behavioural Research

(Arjen van Alphen, Tibor Bosse, Catholijn M. Jonker, and Francien Koeman)..

SCA09-dogs-v01Voor zijn presentatie ter plaatse had Tibor een PowerPoint gemaakt, waarin hij – beknopt – de essentie van het artikel duidelijk weergeeft.

Wie het artikel zelf wil lezen, kan ons even een mailtje sturen, dan sturen we het toe info@deroedel.com

 

In juli zijn we er samen met Catholijn stevig tegenaan gegaan in Salm. Binnen een paar dagen hebben we – aan een tuintafel vol laptops, al zwetend, puffend en ondersteund door veel vocht – een flinke berg werk verzet! Kortom; we zijn druk bezig aan een volgend wetenschappelijk artikel.

Wordt dus vervolgd!

08:03 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-07-09

Dog Cognition

Deze sluit ook nog even aan bij het vorige stukje.

 

Naar aanleiding van ons artikel “Paw Preference correlates to Task Performance in Dogs” (2005) werd er ook gereageerd door een wetenschappelijk (gedrag)onderzoeker.

“… statistische gegevens zijn zelden objectief of onafhankelijk van de onderzoeker. Vooral bij gedragsonderzoek zijn er nogal wat valkuilen. Het is natuurlijk wel de onderzoeker die bepaalt welke gedragingen gemeten worden en hoe die gemeten worden. Het is ook de onderzoeker die bepaalt welke analyses er worden toegepast en welke resultaten er gepubliceerd worden. Een theorie kan dan ook nooit door een enkel onderzoek 'bewezen' worden. Je kunt dus beter spreken van het 'ondersteunen' van een theorie”.

 

De genoemde valkuilen binnen gedragsonderzoek worden terecht genoemd en zijn in de gedragswetenschap zeker bekend. Daarom hebben we die valkuilen zoveel mogelijk willen voorkomen bij ons onderzoek Dog Cognition!

Dankzij de interdisciplinaire samenwerking met anderen, zoals Tibor (V.U. Amsterdam) en Catholijn (T.U.Delft), is het toch behoorlijk gelukt om ‘de grote valkuilen binnen gedragsonderzoek’ te minimaliseren, zoveel mogelijk subjectiviteit uit te sluiten en op die manier zo objectief mogelijke resultaten te krijgen. Hiervoor werd tijdens ons onderzoek gebruik gemaakt van technieken uit de kunstmatige intelligentie.

En dat alles resulteerde weer in ons nieuwe artikel:

"Improving Interobserver Reliability by Artificial Intelligence Techniques in Behavioural Reseach"

 

08:03 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-09

Dog Cognition

In april stuurden we een artikel in voor deze conferentie

 

Er waren 224 artikelen ingestuurd, waarvan slechts een heel klein deel werd geaccepteerd als een ‘exellent paper’. Ons artikel werd beoordeeld als een ‘good quality paper’, toch ook niet slecht!

Aangezien Tibor daar al vanwege een ander geaccepteerd artikel (gefeliciteerd Tibor!) aanwezig zal zijn, is hij natuurlijk de aangewezen figuur om ook dit artikel te gaan presenteren op de International Conference in Vancouver.

Artikelnaam:  “Improving Interobserver Reliability by Artificial Intelligence Techniques in Behavioural Research”,

Door: Arjen van Alphen, Tibor Bosse, Catholijn M. Jonker, Francien Koeman

 

In gedragsonderzoeken is subjectiviteit een gekend en groot struikelblok. Met de onderzoeksmethodieken die we bij Dog Cognition gebruiken, zijn het niet mensen, maar is het de computer die de resultaten scoort, zodat de menselijke subjectiviteit hiermee flink wordt gereduceerd. Bovendien blijft het op deze manier mogelijk om de ingevoerde data opnieuw te gebruiken, zonder dat de tapes opnieuw tot in de details bekeken hoeven worden.

Nadeel: Het is heel erg veel werk om alle data correct in te voeren in het computerprogramma, zodat deze door het programma geanalyseerd kunnen worden.

Hoe dan ook: felicitaties voor ons alle vier. We gaan nu weer voor een volgend artikel!

Dog Cognition website  (Engels)

Dog Cognition op de Roedelwebsite (Nederlands)

Tibors website  

En van Catholijn

18:00 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-09

Dog Cognition

Na wat mailtjes kregen we via Teleac de link door van het drie minuten filmpje dat Rudi maakte op 4 december vorig jaar. Er zou ook een iets langere versie gemaakt worden voor een tv programma, maar daar hebben we niets over vernomen. Vooralsnog zullen we hier dus mee moeten doen...

Zoek de worst!

 

Op de website van Dog Cognition kun je meer lezen over het onderzoek

http://www.mmi.tudelft.nl/dog-cognition/

Op onze eigen website http://www.deroedel.com/dogcognition.php kun je er het een en ander over lezen in het Nederlands. 

Van september 2004 tot september 2006 was Catholijn hoogleraar Kunstmatige Intelligentie / Cognitiewetenschap bij het NICI van de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2005 presenteerde Catholijn http://mmi.tudelft.nl/~catholijn/ tijdens haar oratie het volgende filmpje dat zij maakte over Dog Cognition.

 

18:43 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-09

Dog Cognition

Nu toch zowaar weer wat te melden, want op 26 januari kwam Catholijn op het onzalige idee, om toch het artikel voor de Cogcsi (Cognitive Science Conference) af te maken. http://cognitivesciencesociety.org/conference2009/index.html

Deadline voor het insturen van het artikel: 31 januari tot 23.59 uur!

Het artikel gaat over een andere aanpak van gedragsonderzoek, zoals de aanpak die we gebruiken bij Dog Cognition. Het was kort dag, dus een hell of a job die per dag (en nacht) de nodige uren in beslag nam! Maar... het is gelukt, dus konden Catholijn, Tibor en wij de nacht van 1 februari weer wat slaap inhalen. We weten waarschijnlijk ergens in april of ’t aangenomen wordt.

19:14 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

25-01-09

Dog Cognition

Helaas weten we nog steeds niets over het wanneer en waar van opnamen die 4 december voor  Teleac werden gemaakt.

En nog erger,  we hebben zelfs geen nieuws over Dog Cognition!

 

Voor het moment moet iedereen het dan maar hier mee doen; de finale van de Nationale Wetenschapsquiz, waarin kun je goed kunt zien dat Catholijn écht geen oliebollen kan bakken (en Kofi trouwens ook niet)!  http://player.omroep.nl/?aflID=8542450  Het Appie ‘watje’ Artos was er trouwens ook bij aanwezig…

 

16:01 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-12-08

Oratie Catholijn

Catholijns vorige hoogleraarschap was aan de Radboud Universiteit (NICI) in Nijmegen. Op 8 juli 2005 hield zij haar oratie daar (een “buurtfeestje”). Ook Artos was daarbij aanwezig en met een air alsof het zijn oratie was!

oratieArt

We konden die foto helaas niet terug vinden, maar deze wel.

 

Inmiddels is zij al weer een poosje helemaal ingeburgerd op de T.U. in Delft.

http://mmi.tudelft.nl/index.php?option=com_contact&task=view&id=112

 Hier vond haar oratie plaats op 10 december jongstleden. Dit keer was Artos niet aanwezig, maar een aantal (Strippende) Roedelaars wel!

Oratie Catholijn 009Oratie Catholijn 010

Zoals Léon de oratie verwoordde: “De oratie van Catholijn heeft ontzettend veel indruk op ons gemaakt! Wat Catholijn heeft gepresenteerd was grote klasse! In een reusachtig groot auditorium (behoorlijk gevuld) deed zij verslag van het werk waar zij mee bezig is, binnen de werkgroep Mens Machine Interactie. Oratie Catholijn 001Haar Powerpoint presentatie was perfekt, het geluid prima, het verhaal zonder één enkel haperingetje en dat voor zoveel publiek met oa een grote groep mede-hoogleraren, grote klasse! Een verslag doen van deze toch diepgaande materie is één, maar dat verslag zo brengen, dat het voor een ieder direkt begrijpelijk is en ook nog meteen tot de verbeelding spreekt is erg knap.”

Natuurlijk zijn wij net zo goed trots en ook blij dat De Roedel – omdat wij weer eens moesten schitteren door afwezigheid – werd vertegenwoordigd door betrokken Mede Roedelaars!

Intussen kun je Catholijn nog zien in de Nationale Wetenschapsquiz via deze link http://weblogs.vpro.nl/nwq/. Als je aflevering 3, 5 of 7 met Catholijn hebt gemist, kun je ze daar alsnog gaan bekijken.

17:24 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dog Cognition en Teleac

Catholijn en Manou kwamen hier op 2 december pas ‘s nachts om 0.30 uur aan en moesten de auto op het plein beneden zetten, dankzij de gladheid en de sneeuw. Manou verleent nog regelmatig haar vrijwillige medewerking aan Dog Cognition en had hiervoor dit keer zelfs vrij genomen.

Op woensdag hebben we alle benodigde spullen gecheckd en het draaiboek gemaakt voor donderdag.

 

Manou deed tijdens haar stage bij Dog Cognition ook heel wat prakische ervaring op. Ze zette een deelexperiment op en organiseerde ook de uitvoering hiervan. Zie http://www.mmi.tudelft.nl/dog-cognition/films/ , hond 104 tot en met 163. Zij is hierdoor dan ook zeer bedreven geworden in het geven van duidelijke en de juiste instructies aan de deelnemers! Ook bij experiment F, uitgevoerd tijdens een Strippenweekend in 2007, had Manou een belangrijk aandeel (films vanaf hond 164).

Bij voorkeur zou Manou dus de instructies aan de deelnemers geven, maar… de franse taal was in dit geval toch een struikelblok, dat we niet in 1 dag op konden lossen. Creatief als we zijn wisten we dat gezamenlijk prima op te lossen door de taakverdelingen praktisch aan te passen maar de regie van de uitvoering wel door Manou werd gedaan.

 

2okt08 035.jpgauto

Op 4 december vertrokken we erg op tijd (sneeuw!), beladen met alle spullen.

In de Massotais was het aangename ‘eigen’ zaaltje al op onze komst voorbereid, compleet met koffie, thee en gebak. http://www.hotel-vielsalm.com/

Door de weersomstandigheden werd besloten de proeven uit te voeren op de parkeerplaats, want elders lag de sneeuw te hoog en zou er geen voorpoot, links of rechts, te filmen zijn! Voordeel was ook, dat een deur in het zaaltje direct toegang gaf tot de parkeerplaats.

 

Iedereen was ondanks het slechte weer keurig op tijd aanwezig.

teleacenzo 026-1

Tijdens de koffie met taart werd in het Frans de uitleg gegeven over Teleac, Dog Cognition en over de gang van zaken tijdens het opnemen van Proef C en E. http://www.mmi.tudelft.nl/dog-cognition/protocol/protocol.pdf

 

En het was KOUD! In sneeuwstorm en ijzige wind moesten van 10.30 tot zo’n 12.30 uur opnamen worden gemaakt van zes honden, die ieder drie maal proef C uitvoerden en een maal proef E.

De uitleg vooraf en de instructies ter plaatsen waren blijkbaar duidelijk genoeg, want alles verliep wat dat betreft prima.

Alle deelnemers waren enthousiast, geïnteresseerd en gemotiveerd, waardoor het een geanimeerde en leuke ochtend werd! Onze dank aan Mireille www.amioutdoor.be, Bobo, MarieLine, Christine, Gaston en Louis, de voorzitter van de club in Polleur, als geinteresseerde toeschouwer!

 

teleacenzo 042Nadat de deelnemers weer waren afgereisd en we een prima lunch naar binnen hadden gewerkt, werd het Hoe, Wat en Waarom van Dog Cognition nog door Rudi op film vastgelegd.

 

De deadline voor de zes minuten-film van Rudi, die freelance voor Teleac de opnamen maakte, is 16 december. Wanneer het bij Teleac wordt uitgezonden weten we nog niet. Voor het nieuwe wetenschapsportal van Teleac, die als het goed is in januari online gaat, moet Rudi een 3-minuten filmpje maken van Dog Cognition. Een hele prestatie, van een hele dag opnames en zoveel informatie!

 

We hebben alleen wat binnenfoto’s kunnen maken. Je kunt ze hier bekijken; http://picasaweb.google.nl/deroedel81

 

Bij Hoe?Zo!, gepresenteerd door Bart Peeters, werd er in 2006 (of was het 2007?) ook aandacht aan Paw Preference besteed. Op Nederland-e, Kennis Online is er nog iets over te lezen http://www.teleac.nl/quizengine/contentelement.jsp?number=19000

17:11 Gepost door Arjen en Francien in Dog Cognition | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |