28-10-09

Makouya

Na zoveel treurige berichten nog een ander minder leuk bericht, vanuit het

Wolven Opvang en Studie Centrum in Bilstain.

zesWittenEind september ontdekte Leny dat één van de vijf Witten (de Arctische wolven) een wond had aan de achterpoot.

Met behulp van de dierenarts en het verdovingspistool werd de gewonde wolf bij de anderen

weggehaald.

Het bleek Makouya te zijn, een van de vier teven. Hier kun je  de verhalen van de verschillende wolven in Bilstain lezen en ook het verhaal van de - oorspronkelijk zes – Witten.

IMG_4241Chaim is de enige reu, de andere Witten zijn allemaal teven, wat heel wat rivaliteit teweeg kan brengen nu ze volwassen zijn.  De zes waren de pups van twee verschillende moeders).

Het is goed mogelijk, dat de drie overgebleven drie teven (Inga,  Motoki en Waya) nestzussen zijn en Mosi en Makouya uit het andere nest. Om de rust en vrede te laen weerkeren, is het weghalen van de concurrentie nog een optie. In dat geval zal Chaim elders een plekje krijgen, niet meer bij de drie teven.

 

Het kostte de dierenarts een meter of drie hechtdraad en ruim twee uur om Makouya’s wonden te verzorgen. Makouya is in de kort geleden geplaatste quarantaineruimte geplaatst, waar zij eerst moet gaan herstellen van haar verwondingen.

IMG_4206Binnenkort zal er dus opnieuw een (minimaal kleine) uitloop gemaakt moeten worden, want natuurlijk kan Makouya niet in die binnenruimte blijven zitten! Deze kost echter al snel duizend euro, wat de stichting (noch Peter en Leny) niet even snel uit een geldboompje kunnen schudden!

Er waren ook plannen voor nieuwe (nu noodzakelijke) grote rennen. Daar hebben Peter en Leny weliswaar nog voldoende ruimte voor, maar… dat zal wel zo’n tienduizend euro gaan kosten.

Na de extra kosten voor de dierenarts en een (nood)ren voor Makouya wordt er nu druk gebrainstormd om manieren te vinden dat geld bijeen te krijgen. Helaas blijken de wolven niet ‘goed genoeg’ te zijn om daar subsidies en dergelijke aan uit te gaan gegeven.

Kortom: financiele hulp is dringend welkom! Je kunt lid worden, één – of meerdere – wolven adopteren of gewoon iets doneren... want alle kleine beetjes helpen!

16:56 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-09

Rhodes

RHODES_NEW-1Op 9 september, nog vóór de Open Deur dagen in Bilstain, werd het nieuwe maatje voor Angelina opgehaald. Hij begint intussen al aardig te wennen!

Hij werd vernoemd naar waar hij vandaan komt; Rhodes.

Als je Rhodes en de andere wolven ook wilt bezoeken, ga dan ook even kijken op www.wolf-center.eu

17:36 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-09

Een dagje wolven?

Ga dan naar de Open Deur Dagen!

OPD2009Bilstain

Tijdens de Open Deur Dagen op 31 mei en 1 juni kun je op visite bij de wolven in Bilstain. Meer gegevensvind je hier www.wolf-center.eu

           

 

Een andere keer op bezoek kan natuurlijk ook, kijk ook daarvoor op de site www.wolf-center.eu

 

Peter en de wolf

Bij een wolvenbericht op 8 mei konden we ook een video bekijken.

En jawel, daar zagen we die bekende kop weer ‘voorbijkomen’J

http://www.ad.nl/dierennieuws/3204131/Wolven_keren_terug_naar_Nederland.html

10:27 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-09

Mosi, de “Eenzame Witte Wolf”.

Witte Wolf Mosi had een heftige aanvaring met haar zussen http://www.wolf-center.eu/nl/nieuws

De dierenarts heeft haar helemaal opgelapt en Mosi werd vervolgens in een ruimte apart geplaatst.

Mosi’s genezing verliep gelukkig goed en ze is inmiddels prima hersteld van haar verwondingen.

 

Mosi wilde zich op geen enkel moment echt overgeven aan haar (ranghogere) seksegenoten, in tegenstelling tot een van haar zussen, die ook in een roedelgevecht betrokken raakte.

IMG_4206Het ziet er niet naar uit, dat Mosi terugplaatsen in de Witte Roedel nu nog mogelijk is, zodat zij vooralsnog op een eigen terrein alleen zal moeten blijven.

 

Hierop reageren mensen direct, want zoiets is heel ‘zielig’ voor een sociaal levend dier! Het kan niet anders dan dat Mosi daardoor zal ‘vereenzamen’, door het gebrek aan sociaal contact!

Dit beeld is helemaal gebaseerd op dat van de eenzaam zwervende, solitaire wolf. Maar…bestaat die wolf wel? Of hebben we hier toch weer te maken met een goed voorbeeld van menselijke beeldvorming?

 

wolf%2011Ze ruiken alles en houden niet alleen hun eigen roedeltje goed in de gaten!

foto('s): Leon, GIRA hondenschool

Roedelmethode® in NL

Wat mensen eigenlijk altijd vergeten, is dat wolven (én hun verre verre achterneven, onze honden) primair werken op geur. Hierdoor kunnen zij door middel van hun geurentaal over grote afstanden met elkaar communiceren en sociaal contact hebben met elkaar.

Het kunnen ruiken van en zelf ruikbaar zijn voor soortgenoten, is van even grote sociale waarde als visueel contact voor ons mensen is!

Via geuren zijn sociaal contact en sociale zekerheid zelfs over veel grotere afstanden mogelijk, dan wanneer dat – zoals bij de mens - alléén maar visueel is.

 

Wij mensen hebben de telefoon, waarmee we over enorme afstanden contact met elkaar kunnen hebben. Een wolf heeft geen telefoon, maar wel zijn zeer goede neus! Hiermee kan hij door middel van geuren en feromonen met soortgenoten communiceren.

Ook ‘de eenzame wolf’ weet aan de hand van de vele verschillende geurkenmerken precies waar zijn soortgenoten zich bevinden. Door de geuren die hij zelf achterlaat, weten anderen ook waar hij op dat ogenblik is en kunnen ze zelfs ruiken, ‘hoe het met hem gaat’!

 

IMG_4427Enouk

Wat voor de ‘wilde eenzame wolf’ geldt, gaat zeker op voor de ‘eenzame’ Mosi.

Niet alleen door alle geurinformatie, ze verblijft bovendien nog steeds in de directe omgeving van haar soortgenoten. Links van haar is het terrein van Lucke en Tala en rechts heeft zij Angelina en Enouk als buren. Naast deze twee wolven woont haar ‘oude’ Witte Roedel.

 

IMG_4439Angelina

Dat ook in zo’n situatie een uniek stukje roedelstructuur kan ontstaan, mochten we onlangs nog meemaken. Angelina en Mosi, samen spelend, ondanks dat ze gescheiden worden door het hoge hek! Als reactie hierop verzamelde de rest van de Witte Roedel zich direct voor hek, waar vijf paar ogen werden gericht op het spel tussen Mosi en Angelina!

 

Zo sociaal flexibel kunnen wolven zijn. Mosi is hierdoor zeker geen zielige en geïsoleerde wolf!

Door de sociale flexibiliteit van het roedelgebeuren is zij nog steeds onderdeel van een sociaal geheel, dat bestaat uit een aantal roedeltjes; Nuri en Zoë, Lucke en Tala, Mosi, Enoek en Angelina en de vijf Witten. Er is tussen deze verschillende roedeltjes wel degelijk communicatie, interactie en aandacht voor elkaar en er wordt volop op elkaar gereageerd, ook zónder dat ze lijfelijk bij die anderen aanwezig zijn!

13:29 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-09

De Witte Roedel

DeWittenOp 20 maart kregen we een nieuwsbrief van Peter Lennertz met het bericht dat Mosi gewond was en gescheiden moet worden van de rest van de Witte Roedel.

Mosi

Zowel de dierenarts die Mosi heeft behandeld als het gereed maken van een passend verblijf voor Mosi brengt heel wat extra kosten met zich mee! Hulp is daarbij dan ook heel erg welkom! U kunt Mosi en het wolvenopvangcentrum hierbij steunen door een wolf te adopteren of een donatie te doen.

 http://www.wolf-center.eu/nl/nieuws

18:59 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-02-09

Het verhaal van De Witte Roedel

De ZOO van Wuppertal mailde naar Peter van het wolvencentrum in Bilstain www.wolf-center.eu of het mogelijk was om vijf Arctische wolvenpups in Bilstain op te nemen.

Dat was best mogelijk, maar enkele dagen later kwam er een telefoontje, of er nog een pup extra bij kon. Ook dat zou geen probleem zijn, maar het vervoer wel, omdat er maar vijf vervoerkisten waren. De ZOO van Wuppertal zou echter voor de zesde vervoerskist zorgen, zodat er geen belemmeringen meer waren voor de komst van de zes jonge Witten.

De pups waren op dat moment ruim 6 maanden en van twee verschillende moeders

 

Op dinsdag 16 oktober 2007 reden Peter en medewerkers naar de ZOO van Wuppertal om het zestal op te halen. De wolven zouden niet worden verdoofd voor hun vervoer.

In Wuppertal stond een ploeg van een man of tien gereed, om de dieren vanuit hun gebied naar binnen te dirigeren, wat redelijk snel lukte. De ouderdieren werden geselecteerd en weer naar buiten gelaten, waarna de wolvenpups via de binnenruimten in de vervoerskisten werden gemanipuleerd.

 

De verzorger van de wolven, die natuurlijk ook de pups vanaf het begin verzorgde, had veel moeite met het vertrek van ‘zijn’ jongens. Hij vertelde wat de jongen elke dag zoal te eten kregen en waar ze aan gewend waren. ‘s Ochtends kregen ze vooral fruit;  appels en peren, maar ook paprika, rode biet, walnoten en hazelnoten en pinda’s. Die kraakten ze zelf en aten vervolgens alles ‘met huid en haar’ op. In de late middag kregen ze elke dag steeds andere botten, vlees en geregeld orgaanvlees, zodat het eten altijd gevarieerd bleef.

 

wolf6In Bilstain aangekomen werden de wolven één voor één in hun nieuwe gebied losgelaten. Het was opvallend, dat ze niet erg onder de indruk waren van hun vervoer en de reis. Er was weinig stress te bemerken bij aankomst in hun nieuwe territorium! Aan mensen waren de wolven van jongs af aan  gewend. Mensen waren dus voor hen het enige bekende op het nieuwe terrein. Maar nadat de wolven uit hun vervoerbox kwamen deden ze van alles, behalve de aanwezige mensen benaderen.

Het markeren buiten het eigen territorium is voor wolven ‘not done’. Die eerste dag heeft dan ook niemand een wolf het nieuwe territorium zien markeren!.

Eenmaal binnen de omheining gingen alle zes de wolven via het (geur)spoor van de eerste wolvenpup verder het gebied in. Geen van hen ging vanuit de vervoerskist op de vlucht, maar wel bleven ze op vrij korte afstand van de aanwezigen staan, om even rond te kijken en de aanwezige mensen te observeren!

 

Voor wie het nog niet heeft gezien… er staan inmiddels drie filmpjes van de aankomst van De Witten in Bilstain. Je kunt ze via een van deze twee linken bekijken:

http://www.youtube.com/user/Roedelmethode,  het eigen Youtube kanaal van De Roedel,

of bij de berichten van de vorige keer, http://de-roedel.skynetblogs.be/archive-week/2009-07

11:09 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-02-09

De Witte Roedel

Gisteren kregen we een mailtje van Peter  www.wolf-center.eu dat morgen, op Valentijn-zaterdag 14 februari, de aankomst van de Poolwolven in Bilstain op TV één (België) om 20.15 uur wordt uitgezonden. http://www.een.be/televisie1_master/programmas/e_diin_dezeweek/index.shtml

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de beelden!

 

IMG_4262De zes jonge Witten, afkomstig van de dierentuin in Wuppertal, kwamen aan op 16 oktober 2007. Peter, Leny en José hadden een klein groepje mensen uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn (wij ook) en de tv-ploeg van “dieren in nesten” was zowel in Wuppertal als in Bilstain aanwezig.

Alle aanwezigen werden bovendien door de gastvrouwen verwend met een heerlijke verse lunch!

 

Zelf hebben we toen natuurlijk ook opnamen gemaakt. De samenvatting daarvan zullen we hier binnenkort ook laten zien.

 

Peter had in deze mail nog meer nieuws: de website www.wolf-center.eu is in een compleet nieuw jasje gestoken! Er is ook een fotoblog,  waarop het nieuws en de gebeurtenissen in het wolvencentrum regelmatig aangevuld zullen worden.

Bovendien is er voor leden een fotoblog. Leden kunnen hier foto’s plaatsten en daar een stukje bij schrijven. Voor je gebruik kunt maken van het fotoblog moet er eerst worden ingelogd. Dus wordt snel lid, adopteer een wolf (of meerdere), log in en laat iedereen van je foto’s genieten!

Update 16 februari: het eerste Aankomst wolven filmpje staat op Youtube, onze eigen opnamen toen de Witten aankwamen in Bilstain (de tv uitzending was erg summier!). Meer volgt binnenkort!

Het tweede filmpje: een Witte die wel best zit daar!

19 februari: hier dan het derde en laatste filmje. We hadden in het totaal heel wat film die dag! Met deze drie filmpjes krijg je in elk geval een indruk van een toch best imposante dag. Wat een prachtige dieren!

 

13:43 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-09

Grote Bart… rip

Op 2 januari vond Arjen Grote Bart (Bart senior) dood in het kippenhok. Onze trotse haan is niet meer.

Aan de andere kant… éigenlijk was Bart slachtrijp, net als de inmiddels ruim volwassen haan Bart junior. Eerder hadden we al – na daar ruim twee jaar tegenaan te hebben gehikt – wat Gijshanen zelf geslacht. Het probleem is dat we het na de dood van Pinot en Perrier, niet meer voor elkaar krijgen zelf te slachten… http://de-roedel.skynetblogs.be/category/1410370/1/Afscheid

 

Peter en Leny www.wolf-center.eu hebben een mooie, maar overtollige Goud Brakelhaan, die we mogen ophalen http://www.sle.be/rassen/ras.php?id=58. Ruim een half jaar geleden – voor de ellende met Pinot en Perrier – gaf hij ons ook twee jonge Mechelse Koekoek hanen mee, die we dan later konden slachten. We hebben dus duidelijk weer een hanenoverschot! Die Mechels zijn echt rothanen, want ze zijn tam en kruipen zowat op je schoot! Dat is gedrag wat het slachten vooral nóg makkelijker maakt…

bilstainJan09-h2 003-1

Al met al: toen we de nieuwe Goudbrakel Bart - die nu Zjos heet - in Bilstain gingen ophalen, namen we ons hele hanenoverschot (3 stuks) in een bench mee naar Bilstain: we ruilden ze gewoon voor Zjos, een prachtige haan!

 

Tussen de hanenbedrijven door natuurlijk ook een poosje bij De Witten gestaan. Die hadden een goede bui, want ze kwamen erg dicht bij het hek!  Aan ’t eind is het een beetje bibberig beeld, door ‘lamme armen’, sorry daarvoor!

18:48 Gepost door Arjen en Francien in De Witte Roedel | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |