20-03-15

De Roedel on Tour!

Tekst: Letty van der Geest, Dogtime

“Vanaf de eerste dag van de puppycursus was ik op het veld van de hondenschool te vinden. De hond was er nog niet eens. Alle lessen, cursussen, workshops, lezingen heb ik gevolgd. Boeken gelezen, afijn, je snapt het. Onze witte herder Lumi was er de oorzaak van dat ik dvd's over hondenopvoeding ben gaan maken, ik groef me helemaal in.

Toch ging onze Witte vervelend doen. lumibitch.jpgUitvallen (zo op het oog zonder reden) en erg de tijd nemen om naar ons te luisteren, bijvoorbeeld. Ze verlegde onze grenzen met piepkleine stapjes. Hulp gevraagd, tot aan gedragsdeskundige aan toe. Handvatten gekregen en maniertjes aangeleerd om haar op andere gedachten te brengen en nieuw gedrag in te laten slijten.

Maar tegelijkertijd werd ik alsmaar onzekerder. M'n zakken puilden uit van de koek en de hitte sloeg me uit als ik de clicker niet bij me had. Het vertrouwen was ver te zoeken. Verder zoeken dus!

 'Heb je ooit wel eens ‘n moederhond gezien met een buideltje met koekjes op haar rug'? las ik op de site van De Roedelmethode. Nee, duh! Maar toch... las ik verder.

Het kwam mij voor dat het daar in de Ardennen niet ging om 'hoe train ik mijn hond' maar juist om datgene dat ik miste. Vertrouwen over en weer en een soort ontspanning. We gingen. Een top-uitje trouwens. Twee dagen helemaal Lumi.jpgweg in the middle of nowhere en het van half elf tot vier uur alleen maar over honden hebben. Wat leerde ik de eerste keer? Dat ik mijn hond te veel vrijheid gaf, of tewel haar aan haar lot overliet. Dat ze voortdurend naar me keek (ook al zag ik dat niet) en bij mij checkte of ik de situatie wel in de hand had. Dat ze zich subtiel onder mijn handen vandaan wurmde, heel charmant en dan keek of ik dat wel in de gaten had. 'Wat ben jij eigenlijk waard?' leek zij me te vragen. 'Is dit okay of moet ik zelf optreden?' Ik leerde dat toch ik te weinig en niet goed met haar speelde. Haar niet genoeg aaide en knuffelde op die speciale Roedelmanier die zo veel meer uitdrukt dan een beetje friemelen.

 roedelmethode geurentaal hondengedrag workshop sociaal lerenIk herinner me nog het gevoel dat over me kwam toen we na een dag 'worstelen' met volgen, daar in die steengroeve in Salmchateau, aan de Hands Free Belt eindelijk sámen liepen. Echt samen. Het raakte mijn ziel. Ik krijg er nog kippenvel van...”

 Wil jij dit ook ervaren? De Roedel komt 9 t/m 14 juli naar Nederland!

Voor meer informatie:  www.deroedel.com.

 

De commentaren zijn gesloten.