29-01-15

Leer communiceren met je hond!

Met speciale dank aan Letty van der Geest en Ton Verlind!

 logo25jaar.jpgDe ultieme wens van iedere hondeneigenaar is natuurlijk om met je hond tot echte samenwerking te komen en een relatie te krijgen die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. De Roedelmethode, die dit jaar 25 jaar bestaat, heeft zich ontwikkeld tot een  belangrijke en geliefde methode die je leert zo met je hond om te gaan dat je met elkaar kunt lezen en schrijven.

 

De Roedelmethode is niet alleen een manier van opvoeden, het gaat verder dan dat. Je leert op een heel andere manier met je hond om te gaan. Er wordt niet getraind met beloningen in de vorm van koekjes, maar de relatie met jou als goede baas is de beloning voor je hond. 

 

 CIMG5701-001.JPGDe basis van de Roedelmethode is wat zij ‘sociaal leren’ noemen: het van elkaar leren. Puppen van hun moeder, honden van elkaar en van ons eigenaren. En andersom.
De combinatie van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring  laat zien dat honden niet alleen emoties hebben, na kunnen denken en beslissingen kunnen nemen, maar ook voortdurend met ons willen communiceren.

 

Wij bazen vinden dat onze hond naar ons moet luisteren. De communicatie is eenrichtingsverkeer en we staan er niet voldoende bij stil of de hond zich prettig voelt, snapt wat wij van hem willen of plezier heeft in wat hij moet doen. Als je daar rekening mee houdt wordt de relatie zo goed dat de hond als vanzelfsprekend zich op jou richt en jou als baas ziet. De hond heeft zoveel kwaliteiten die wij niet ten volle benutten, daar valt nog heel veel te halen voor beide.

 

Door je nog veel meer in de lichaamstaal te verdiepen en in de signalen die de hond afgeeft, leer je te zien en te voelen wat onze hond aan óns wil zeggen. Dat betekent dat wij daar ook veel adequater op kunnen reageren. Zo ontstaat er een echte relatie die gericht is op wederzijds begrip en vertrouwen. Een samenwerkingsverband die gebaseerd is op gelijkwaardigheid. Een fantastische ervaring, die steeds mooier wordt. 

SocLeren.jpg Voor hondeneigenaren, trainers en gedragstherapeuten die verder willen gaan dan de gangbare positieve trainingsmethode is er ieder jaar een Speciale Leergang.  Drie weekeinden in de Ardennen waarin je ondergedompeld wordt in deze materie. Er gaat een wereld voor je open.

 

Zie voor data en informatie: http://www.deroedel.com/specialeleergang2.php#weekend-2-1.php

De commentaren zijn gesloten.