20-12-13

…om verlegen van te worden!

Aylah.jpg

 Dit soort berichten zijn toch geweldig om te mogen ontvangen! Ga er gerust even voor zitten...

"Het neusje van de Salm

 Met de komst van een nieuwe Duitse Herderteef Aylah van 7 maanden haalde ik al onze hondenopvoedboeken uit de kast, dat zijn er minstens 15, variërend van Cesar tot Turid Rugaas, Bruce Fogle, Arvid van Putten tot Suzanne Clothier en Ted Kerasote, en ga nog maar even door.

 Met onze vorige teef hadden wij, achteraf denk ik meer door geluk dan wijsheid, geen echt grote problemen gehad. Maar Aylah is sterk en slim, en ik wist dat een goede opvoeding noodzakelijk zou zijn.

 Ik probeerde een hondenschool te vinden waar ik met haar zou kunnen trainen, maar ik vond er geen waar ik mee klikte. Ik informeerde bij mijn vorige hondentrainster die heel kleinschalig werkte maar geen honden meer traint, of zij een school kon aanraden: “Ik weet er geen” zei ze “Het spijt me, maar ik ken geen goede hondenscholen”. Dat bevestigde mijn eigen bevindingen. Wat nu?

 arpeet.jpgTijdens mijn wandelingen met Aylah vroeg ik me af waarom er eigenlijk geen hondenriem bestond die ik om mijn middel zou kunnen gespen zodat ik mijn handen vrij zou hebben. Toch maar even gegoogled en tot mijn grote geluk kwam ik terecht bij de HFB, en toen bij de Roedelmethode. Meteen de boeken besteld, en de reis begon.  

Dit is geen ‘met grote stappen snel thuis’ methode, dat was meteen duidelijk. Samen met mijn man een start gemaakt om de boeken te bestuderen en de dominantie regels toe te passen (en voor wie dit leest en allergisch is voor het woord ‘dominantie’ tel tot 10, en neem dan kennis van de definitie van dominantie die de auteurs geven: De behoefte om samenwerking tot stand te brengen) 

 

Aylah reageerde ‘volgens het boekje’ met stevige onderhandelingen.

roedelmethode hondengedrag geur en lichaamstaal“Wij moeten naar de Ardennen met Aylah”, zeiden we nadat we een paar hoofdstukken hadden gelezen, en we boekten een weekend bij Arjen en Francien. Inmiddels zijn we weer thuis uit Salm en weten dat dit een heel goed besluit is geweest.

  Het effect van de dagen met Arjen op ons en op Aylah is groot. De praktische wetenschapper Arjen van Alphen introduceerde ons in de wereld van de Neus, van feromonen en van de hersenen, van wolven en apen, en leerde ons zien wat een ongelooflijk intelligente dieren honden (en onze hond) zijn (en is).  Hij liet ons, onder zijn veelziende ogen, heel ontspannen, een begin maken met de opvoeding van Aylah volgens de Roedelmethode.

 Geen enkele keer zei hij iets in de trend van “laat  mij dat maar even opknappen” om vervolgens de sier te maken met zichzelf door een kunstje uit te halen met onze hond. Integendeel, als Aylah iets deed wat liet zien dat de Roedelmethode Vakantie Belgie 2010 110.jpgecht werkt, verkneukelde hij zich en zei “wat zijn honden toch leuk en slim”.  

Een mens die na een leven lang met honden gewerkt te hebben nog zoveel houdt van het dier Hond, niet op een sentimentele manier, maar een op heel veel onderzoek en eindeloos observeren gebaseerd diep respect voor de intelligentie en het leervermogen van de hond, is uitzonderlijk: het neusje van de zalm op het gebied van hondenkennis en opvoedkunde.


Dat hij deze kennis toegankelijk en overdrachtelijk heeft gemaakt in de Roedelmethode is voor hondenliefhebbers van onschatbare waarde. Wij troffen in Arjen en zijn vrouw Francien een enorme deskundigheid, veel humor en de bescheidenheid die juist samengaat met echt meesterschap.


Mocht je in de gelegenheid zijn om een dagdeel of twee bij Arjen te leren opvoeden, of je nu een hond hebt met 'problemen' of een jonge hond hebt waar je een werkelijke relatie mee wilt opbouwen, twijfel dan niet en ga naar de Ardennen. Er zal een wereld voor je open gaan!"


Dank je wel voor deze geweldige complimenten en... tot de volgende keer!. 

Commentaren

Niet alleen prachtig geschreven maar ook in de pit! Dat kan er gebeuren tussen jou en je hond bij een roedel- een-of tweedaagse. Zo waardevol.

Gepost door: Letty van der Geest | 21-12-13

De commentaren zijn gesloten.