16-04-13

Verstaan honden ons, kunnen ze woorden leren, en woorden aan geuren verbinden?

Vraagstelling: kan een hond louter en alleen door het kennen van een eenmaal genoemde naam, daar geur informatie aan leren koppelen en zo de vreemde leren kennen?
En kan een hond dit onthouden???? Reken maar van Yes!

IK doe hier al geruime tijd onderzoekjes naar, en de resultaten zijn vaak te verbluffend om ze niet te delen.
Wat dacht je van het volgende?

Eerst in het kort de vaste test opzet. Wat heb je nodig?
Een baas (laten we haar Hannah noemen) en een hond (die noemen we maar Gibbs), en een totaal vreemde voor baas en hond (die gaan we Kai noemen). 
Het enige dat de baas (Hannah) en de totaal vreemde (Kai) mogen doen is elkaar bij naam begroeten in bijzijn van de hond. Dan start de les. De vreemde blijft alleen kijken en bemoeit zich nergens mee.
 
Na een uur les, gaat de baas met de hond aan het Taak gerichte werk. De baas krijgt  10 sec de tijd om een bal vast te houden, daarna krijgt de hond 10 sec om aan de bal te ruiken.
De bal krijgt onmiddellijk een naam, dat is de naam van de baas. Hierna volgt hetzelfde ritueel met een 2e bal, deze krijgt een andere naam(Arjen).
Beide ballen worden op 25 meter afstand van de hond gelegd. En de hond krijgt de opdracht “Zoek de bal van...”, en zowaar de juiste bal wordt gehaald en gebracht!
Deze bal wordt terug gelegd, en de hond moet de andere bal (die van Arjen), gaan halen. Ook deze opdracht wordt naar behoren uitgevoerd!

En dan start het experiment echt!!! Is Gibbs in staat de vreemde die hij alleen kent als Kai, die hem niet geaaid/begroet heeft en dus geen geurkontakt heeft gehad, in honden(geuren) taal dus een volkomen vreemde is, toch te herkennen aan zijn geur? En is Gibbs ook in staat de naam te herkennen en te verbinden met die geur?
Gibbs krijgt de bal die Kai 10 sec. vastgehouden heeft en die Kai daarna aan Gibbs baas heeft gegeven ook 10 sec, te ruiken. Met de woorden, “dit is de bal van Kai”, wordt deze naast bal Hannah en bal Arjen gelegd.
Opdracht: “Zoek de bal van Kai”! En inderdaad Gibbs, rent naar de juiste bal en haalt deze keurig op! Daarna wordt Kai’s bal teruggelegd, en wordt er ”ad random”gestuurd.
Ook dit verloopt prima. Het lijkt erop dat Gibbs inderdaad de geuren van de naam van een geheel onbekende, kan koppelen aan deze persoon.
 
Kortom woorden /namen kan verstaan en daar iets mee doet!
 
Gezien de grote concentratie die dit van Gibbs vraagt, is 10 min de max. Daarna tijd voor ontspanning, lopen, aaien, markeren etc.
Ondertussen liggen de ballen nog naast elkaar op een stapel hout.
 
Dan moet er nog een controle uitgevoerd worden, was het toeval? En een nieuwe vraagstelling volgt: heeft een hond, in dit geval Gibbs, ook een langdurig naam/geurgeheugen???
Dat is de afsluiter. Na 30 min ”ontspanningsoefeningen”, krijgt Gibbs opeens de opdracht “Haal de bal van Kai”, en verdomd…. daar gaat Gibbs om terug te komen met de juiste bal!
Hoezo? Geen woorden kunnen begrijpen? Geen geurinformatie opslaan en verwerken terwijl je ergens anders mee bezig bent? Geen geheugen?
 
Dit soort onderzoeken die we hier doen geven heel wat informatie over de ECHTE capaciteiten van honden.
Zoals al gezegd, het is niet de enige hond die dit zo doet, Gibbs is er een uit een rij van vele!
 
Uiteraard zijn er speciale voorwaarden voordat een hond aan deze test deelneemt. Deze liggen uiteraard in de relatie met de baas. Hoe dat gemeten en bereikt wordt?
Dat houden we nog even voor onszelf. Maar dit wilden we jullie niet onthouden!

Wie weet zien we elkaar wel op een workshop, waar deze dingen meer dan regelmatig aan de orde komen!

Facebook

09:35 Gepost door Arjen en Francien | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.