25-04-12

Driedaagse ZOMERSEMINAR “Wolfse en Hondse dagen”

Van wolf naar hond naar psychosociaal hulphond.

Over de betekenis van wolven en honden voor mensen

 

Wanneer; vrijdag 27 t/m zondag 29 juli 2012

Locatie ; The Wolf Conservation Association, La Moutarde 13, 4831 Bilstain (België)

Kosten; € 400,- inclusief lunches                                                                 

 

Een interessant seminar in de Ardennen voor kenners, liefhebbers en geïnteresseerden voor en van wolvengedrag, hondengedrag en psychosociale hulpverlening voor mensen!

 

Programma:

Vrijdag 27 juli, Peter Lennertz:  Over wilde wolven, tamme wolven en hun leervermogen.

Over de betekenis van de terugkeer van wolven in de Benelux voor mensen.

 

Zaterdag 28 juli, Arjen van Alphen:  Genetische overeenkomsten en verschillen tussen wolven en honden.                                                                                                                     

Waarom wordt een tamme wolf geen hond en wordt een verwilderde hond geen wolf? Wat domesticatie definitief veranderd heeft in het sociaal genetisch gedrag. Over de consequenties van de genetische verschillen in de betekenis van wolven en honden voor mensen.

 

Zondag 29 juli, Rob Mos: Psychosociaal hulphonden.

Over de psychosociale betekenis van dieren - waaronder wolven en honden - voor mensen. Wat betekenen dieren voor mensen? Wat betekenen honden voor mensen? Wat kunnen  honden psychosociaal betekenen voor mensen in zorgsectoren? In hoeverre speelt wolfs gedrag hierbij een rol?

 

Aanvang:            10.00 uur, lezing

Lunch:                 12.30 tot 13.30 uur,

Middag:              praktijkervaring, eind van de middag gespreksforum.

Afronding:          ca 16.00 uur

 

Aanmelding bij Peter Lennertz +3287652950 of caniden@wolf-center.eu  

peter.jpg

PETER LENNERTZ is wolven - en hondengedragsdeskundige. Hij vangt verschillende roedels wolven op in het wolvencentrum te Bilstain (B) en verzorgt lezingen en workshops over wolvengedrag. Peter heeft 25 jaar ervaring met honden, wolven en wolfhybriden Hij heeft in de jaren negentig meegewerkt aan wolfonderzoek bij 'de Iberian Wolf Sanctuary in Portugal. Peter doet gedragsonderzoek om wolven in gevangenschap een beter leven te geven. Hij laat de bezoekers van het wolvencentrum zien dat wolven geen agressieve maar juist zeer sociale dieren zijn.

 

arpeet.jpg

ARJEN VAN ALPHEN is gedragswetenschapper. Hij ontwikkelde de Roedelmethode®, met de natuurlijke leerprocessen van honden alsuitgangpunt. Hierin staan geur en lichaamstaal centraal, zonder voerbekrachtiging en/of correcties. De methode staat bekend als “De Natuurlijke Opvoeding”. Samen met zijn vrouw Francien Koeman heeft hij hierover twee boeken geschreven. Arjen doet onderzoek en publiceert regelmatig artikelen hierover. Hij is actief in gedragsbegeleiding en verzorgt opleidingen in binnen en buitenland.

 

 

 

 

rob.jpgROB MOS is hondengedragsdeskundige en traint en coacht jeugdhulpverleners. Als hondengedragsdeskundige krijgt hij jaarlijks 140 hulpvragen betreffende gedragsproblemen bij gezinshonden in Oost-Gelderland. Samen met zijn collega Jeroen Dale doet hij 80 gedragsbegeleidingen per jaar. Rob werkt daarnaast 30 jaar in de jeugdzorg in Nederland. Hij deed alle denkbare werkzaamheden binnen deze sector. Rob bedenkt methodieken bij het oplossen van knelpunten in de jeugdzorg. Hij bedacht en schreef Topdog Hondenbegeleidingstraining t.b.v. Lindenhout Jeugdzorg in Nederland. Rob’s methodiek JEKK staat op de lijst valide interventies van het Nederlands Jeugdinstituut. Topdog zal binnenkort op deze lijst geplaatst worden.

De commentaren zijn gesloten.